Zomerse salades, wat mag wel en wat liever niet?

Zomer en salades zijn een perfecte match! Salades vormen ook een goede basis als middagmaal tijdens de LijfStijling afslank-aanpak mét eiwitmaaltijden (en minder gebruik van koolhydraten). Volg je de aanpak met eiwitmaaltijden in fase 1, dan kent deze aanpak veel “strikte” regels. Het is belangrijk om deze te volgen om zo het gewenste resultaat te halen. Maar we weten ook, dat het belangrijk is om te varieeren. Daarom geven we jullie graag richtlijnen over het gebruik van dressing, kaas en avocado!

Dressing/vinaigrette

30 ml per portie = 2 eetlepels

Dressing kant-en-klaar kopen? Kies voor een dressing zonder toegevoegde suiker met < 4g koolhydraten per portie of kies voor een dressing uit het assortiment van LijfStijling.

Zelf je dressing maken?

De volgende ingredienten zijn toegestaan:

  • Olie voor koude bereidingen: olijfolie, druivenpitolie, notenolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie,…
  • Azijn: azijn, wijnazijn, ciderazijn, dragonazijn, balsamico (crème niet toegestaan),…
  • Sojasaus, tamari (= glutenvrije sojasaus), ketjap manis (zout, niet zoet)
  • Worcestershiresaus
  • Tabasco
  • Mosterd: sterke mosterd, graanmosterd
  • Zuivel : yoghurt/magere kwark, karnemelk, room (< 7% vet), ei

Toegelaten vanaf programma 2A:

  • Sinaasappelsap, citroensap, limoensap,…
  • Fruitazijn: citroenazijn, frambozenazijn,…

Ingrediënten die niet zijn toegelaten:

  • Tahin, rijstwijn, rijstazijn, sherry
  • Chilisaus, wasabi
  • Suikervervangers: honing, ahornsiroop, suiker, bruine suiker, pindapasta

Kaas

Magere vleeswaren (< 7% vet) bevatten minder vet dan kaas en avocado! Zit je nog in de afslankfase (1) dan gaat de voorkeur uit naar gebruik van vlees/vis/kip en ei boven kaas.

Vanaf de reintroductiefase (programma 2A) is het mogelijk om incidenteel vlees of vis te vervangen door kaas van < 20 % vet. Beperk het gebruik ervan tot 1 x/week en gebruik niet meer dan 150 g per portie.

Zachte kazen (< 20 % vet)

  • Mozzarella light
  • Feta léger/light
  • Camembert light, Brie light

Harde en halfharde kazen: jong/belegen kaas light (< 20% vet) bv. Gouda light, Emmentaler light, …

Avocado

Avocado heeft ook een hoog vetgehalte en is niet toegestaan binnen de afslankfase (1). Vanaf de reintroductiefase (programma 2A) is het mogelijk om indicenteel te kiezen voor deze vrucht. Houdt rekening met het volgende: 1 portie = 80 g. Beperk het gebruik ervan tot 1 x/week en respecteer de toegestane hoeveelheid.

Kies voor

  • Een salade met 150 g mager vlees of vis (bij voorkeur)
  • Een salade met 100 g mager vlees of vis + 50 g kaas (max. 2x/week)
  • Een salade met 150 g kaas (max. 1x/week)
  • Een salade met 150 g mager vlees of vis + 80 g avocado (max. 1x/week en niet op een dag waarop reeds kaas gebruikt werd)

Smaakmakers

Wil je extra smaak geven aan jouw salades? Maak gebruik van diverse smaakmakers.

  • augurkjes, uitjes, olijven, citroen, zilveruitjes
  • Zaden/pitten (max. 1 eetlepel per dag)
  • Noten (max. 30 g/ dag vanaf de stabilisatiefase (programma 3)
  • Fleur de sel, roze peperkorrels
  • Kruiden: munt, dille, oregano, basilicum, bieslook, peterselie, kervel
  • Specerijen: paprika, curry,…
  • Chilipeper , lente-uitjes, verse gember (geen gembersiroop)

Eet smakelijk!!

Meer informatie over Kyalin

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Bel ons via 06-20299616 of maak een afspraak.